Wielu z nas marzy o otworzeniu własnej restauracji. Prowadzenie biznesu w branży gastronomicznej to nie lada wyzwanie. Wiedzą o tym zarówno doświadczeni restauratorzy, jak i osoby dopiero rozpoczynające przygodę z własną restauracją. Jednak przy właściwym podejściu do tematu i przyjęciu odpowiedniego biznesplanu można osiągnąć naprawdę spory sukces. Jednym z najważniejszych kroków, jakie należy poczynić na samym początku prowadzeniu własnego biznesu w branży gastronomicznej jest wybór lokalu. Zasadniczo istnieją tutaj trzy opcje: wynajem, kupno lub budowa. W dzisiejszym artykule postanowiliśmy skupić się na trzecim rozwiązaniu, czyli wybudowaniu nieruchomości przeznaczonej do prowadzenia restauracji. Wyjaśnimy, z czym wiąże się taka strategia działania oraz o czym należy pamiętać decydując się na tak odważną inwestycję. Zapraszamy do lektury.

Wybór rodzaju lokalu
W pierwszej kolejności musimy zastanowić się nad profilem naszej działalności. Chodzi tutaj o podjęcie decyzji czy lokal ma być wykorzystywany wyłącznie jako restauracja, czy może jako część bardziej rozbudowanej inwestycji. Możliwości mamy pod tym względem naprawdę sporo, jednak najpopularniejsze są trzy rozwiązania. Pierwszym z nich jest stworzenie lokalu mającego działać tylko jako restauracja. Drugą opcją jest stworzenie kompleksu hotelowo-gastronomicznego, gdzie oprócz sali restauracyjnej znajdzie się także baza noclegowa dla gości. Trzecie rozwiązanie wymaga największego nakładu pracy, jest też najbardziej kosztowne – chodzi tu o uruchomienie hotelu z restauracją, który będzie mógł jednocześnie funkcjonować jako dom weselny. Dlatego na samym początku musimy zdecydować, jaka działalność najbardziej nas interesuje i w co chcemy zainwestować nasz czas i pieniądze. Wybór rodzaju lokalu jest zatem bezpośrednio podyktowany naszymi oczekiwaniami i planem na biznes.

Projekt architektoniczny
Gdy podejmiemy już decyzję o wyborze strategii działania, w następnej kolejności czeka nas kolejna ważna decyzja. Na tym etapie musimy bowiem zdecydować się na konkretny projekt architektoniczny. Dobry projekt architektoniczny jest w przypadku gastronomii na wagę złota, dlatego eksperci zalecają, by korzystać w tym względzie z gotowych rozwiązań w postaci projektów przygotowywanych przez profesjonalne biura architektoniczne. W ofercie Biura Architektonicznego KB Projekt znajdziemy całą gamę różnorodnych propozycji dotyczących lokali o przeznaczeniu gastronomicznym. Projekty KB Projekt zdecydowanie wyróżniają się na tle konkurencji. To nowoczesne propozycje zakładające wykorzystanie najwyższej jakości materiałów konstrukcyjnych i zastosowaniu niebanalnych wykończeń elementów architektonicznych.

Wysokie standardy projektów architektonicznych restauracji
Projekty architektoniczne dotyczące budynków z branży gastronomicznej są bodaj jednymi z najtrudniejszych do opracowania technicznego. Naczelnym zadaniem zespołu projektantów, architektów i konstruktorów jest w tym przypadku stworzenie przestrzeni, która z jednej strony będzie w pełni funkcjonalna od strony zaplecza kuchennego i magazynowego, a z drugiej będzie przyjemna dla oka i interesująca dla gości. W tym przypadku sprawdzają się przede wszystkim projekty umożliwiające swobodną aranżację przestrzeni, aby można było wdrożyć przyjęty projekt technologiczny kuchni, chłodni, części magazynowej i części przeznaczonej dla gości. Najważniejszym miejscem w restauracji jest oczywiście kuchnia, dlatego projekty architektoniczne lokali gastronomicznych zakładają wykorzystanie jej na szeroką skalę. Oprócz zaplecza kuchennego warto zadbać także o miejsce dla gości. Bardzo atrakcyjnymi projektami są zwłaszcza te zakładające zagospodarowanie tarasów i przestrzeni wokół budynku.

Top